Een nieuwe Git repository maken

Op deze pagina:

Git is oorspronkelijk gemaakt voor programmacode, maar je kan het ook voor andere dingen gebruiken, zoals configuratiebestanden, een dagboek, een roman, documentatie en allerlei lijstjes.

Je maakt een repository door een directory aan te maken, naar die directory te gaan en een init uit te voeren.


# directory maken
mkdir ~/kladblok

# naar de directory gaan
cd ~/kladblok

# directory als git repository initialiseren
git init .

Het bovenstaande voorbeeld levert een lege repository op die kladblok heet.

Je kunt in deze repository nu hetzelfde doen wat je ook in gewone directories kan doen, dus bestanden aanmaken, kopieren, verwijderen enz. Dit doet nog niets met de repository, dat gebeurt pas als je Git opdrachten gebruikt.

Een bestand in een lokale repository kan een van de volgende statussen hebben:

Untracked
het bestand staat in de map van de repository, maar is nog niet toegevoegd aan Git. Via git status kan je te zien krijgen welke bestanden untracked zijn en nog aan git moeten worden toegevoegd via git add bestandsnaam. Niet alle bestanden hoeven te worden toegevoegd, je kunt met opzet bestanden (tijdelijk) niet aan Git toevoegen, maar wel in deze map laten staan.
Tracked
het bestand is toegevoegd aan de Index en zal meegaan met de volgende commit. Via git status kan je te zien krijgen welke bestanden deze status hebben. Zolang de commit nog niet is uitgevoerd, staan deze bestanden nog niet in de lokale repository. Als je een bestand nu verandert, dus voordat er een commit is gedaan, dan gaat het oorspronkelijke bestand niet naar de lokale repository, maar zal het aangepaste bestand met de commit meegaan. Wil je een bestand toch niet laten meegaan, dan kan dat met git reset HEAD bestandsnaam.
Staged
het bestand is toegevoegd aan Git en is veranderd en gaat daarom mee met de volgende commit.

Een repository maken via GitHub

In GitHub kan je met wat klikken vrij snel een nieuwe repository toevoegen en daar meteen een README in plaatsen. Die repository kan je dan klonen naar je lokale systeem. Bestanden terugschrijven naar de repository op GitHub kan als je je kunt authenticeren via SSH.

In Linux kan je eenvoudig een SSH sleutel genereren:


ssh-keygen

Deze sleutel is te vinden in de .ssh map in je home directory en is te openen in een gewone teksteditor, of in de terminal te tonen via:


cat ~/.ssh/id_rsa.pub

Deze sleutel kan je dan kopieren en plakken in de configuratie in GitHub.

Als je je repository via SSH hebt gekloond, dan kan je ook weer gegevens terugschrijven naar die repository.

Commit

Een commit zet alle tracked bestanden in de lokale repository die veranderd zijn sinds de laatste commit, inclusief de bestanden die nieuw zijn toegevoegd aan de Index via git add.

Een commit doen kan met deze opdracht:


git commit -m 'Reden van de commit'

Via


git log --oneline

kun je deze commit terugzien.

Als je de optie --oneline weglaat, dan krijg je een uitgebreider verslag

 

Verwante artikelen