Relatieve commit namen

Op deze pagina:

    Git heeft ook mechanismen voor het identiferen van een commit in relatie tot een andere referentie, meestal de tip van een branch. Een branch tip is de laatste commit of meest recente commit op een branch. De tip verwijst naar de meest up-to-date code in de branch.

    Een voorbeeld van een relatieve commit naam is master en master^, master^ verwijst altijd naar de voorlaatste commit op de master branch. Er zijn er nog meer, je kan ook master^^, master~2 en een complexe naam als master~10^2~2^2 gebruiken.

    Op de eerste root commit na, is iedere commit afgeleid van op zijn minst een eerdere commit. Directe voorouders worden ouder commits genoemd. Om een commit meerdere ouders te geven, moet de commit het resultaat zijn van een merge operatie.

    Er is een ouder commit voor iedere branch die bijdraagt aan een merge commit. Binnen een generatie wordt het **dakje** gebruikt om een andere ouder te selecteren. Bijvoorbeeld commit A, A^1 is de eerste ouder, A^2 de tweede ouder, A^3 de derde ouder, enz.

    De tilde wordt gebruikt om generaties aan te geven. Bijvoorbeeld commit A, A~1 is de eerste ouder, A~2 de eerste grootouder, A~3 de eerste overgrootouder. Als er meer ouders in een generatie zijn, dan wordt de eerste ouder van de eerste ouder gevolgd.

    Er zijn nog andere afkortingen en combinaties mogelijk. Zo zijn A^ en A~ hetzelfde als A^1 en A~1. Deze namen zijn wel allemaal relatief ten opzichte van de huidige waarde van ref. Als er een nieuwe commit bovenop ref gedaan wordt, dan schuiven alle ouders een generatie op.

     

    Verwante artikelen